top of page

Ett år med Odla tillsammans

Odla tillsammans firar i oktober ett år! I Odla tillsammans är tanken att seniorer och barn ska mötas över generationsgränserna och lära känna varandra samtidigt som vi har fingrarna i myllan och lagar enklare mat tillsammans.


Efter noggranna förberedelser och tillgänglighetsanpassningar kunde vi börja ta emot deltagare i januari 2024. Då anlände de första grupperna med åtta seniorer i varje till Botildenborg för att laga mat och umgås inomhus i bistron. Så fort det blivit varmare och ljusare begav vi oss ut i Vänskapens trädgård och då kunde förskolegrupperna äntligen göra oss sällskap! Att sitta ner och dela en måltid är en central del av projektet.


Som en av våra deltagare uttryckte:

– Potatis- och purjolökssoppa smakar aldrig så gott som när man lagar och äter den tillsammans!


Odla tillsammans firar i oktober ett år!

Men även lättare fysisk aktivitet, upptäckarglädje och frisk luft gör sitt till, både för äldre och yngre. Under våra aktiviteter har vi utöver matlagningen bland annat sått fröer, letat efter insekter och maskar, byggt stöd för blomsterbönor, gjort en lövkompost och lärt oss om hur grönsaker växer och smakar. Seniorerna uttrycker ofta hur mycket de uppskattar att få spendera tid med barnen och varandra.


En synnerligen regnig dag i september uttryckte sig en av seniorerna så här:

– Tänk, en så regnig dag som blev så underbar till slut! Man kan inte önska sig mer!

 

Odla tillsammans firar i oktober ett år!

Syftet med Odla tillsammans är att främja hälsa, motverka ensamhet bland seniorer och skapa möten över generationer. Under det första projektåret har vi välkomnat 82 unika seniorer som i mindre grupper har fått träffa förskolebarn från Almgårdens och Högatorps förskola. Vi har ett tätt samarbete med Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen på Malmö Stad och deras Mötesplatser för seniorer. Det innebär att seniorerna erbjuds skjuts till Botildenborg från mötesplatserna, vilket har varit har varit en avgörande faktor för många av våra deltagare.


Målet med projektet är att skapa en metod för odling och matlagning över generationerna och att etablera en odling på åtminstone en av Malmö stads mötesplatser för seniorer. Odla tillsammans är ett treårigt Arvsfondsprojekt.



0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page