top of page
Facebook cover (2400 x 925 px) (1584 x 396 px) (3000 x 508 px).png

Vi startar en ny framtid!

Botildenborg är en prisbelönt gård och organisation vars mål är att bidra till att människor och samhällen stärks och växer genom mat, odling och gemenskap! På Botildenborg kombinerar vi social och ekologisk resiliens för att utveckla metoder som skapar skillnad för människors vardag och stadens framtid.
 
Till Botildenborg kommer varje år runt 400 deltagare i olika projekt och verksamheter såsom vår skolträdgård, arbetsträning, språkodling och utbildning för stadsodlare. Vi tar emot runt 10.000 besökare till marknader, luncher och konferenser. Botildenborg är en nytänkande mötesplats där såväl barn, flyktingar och företag kan gemensamt delta och träffas.
 
Att använda mat och odling som verktyg innebär att alla kan delta i verksamheten och bidra med sig sin kultur, kompetens och intresse. Allt startade med TV4-serien och kokboken Kryddor från Rosengård där boende på Rosengård bidrog med sina bästa recept från hela världen. Utifrån all uppmärksamhet som TV-serien och kokboken ledde till skapades en mängd aktiviteter: matlagningskurser, kryddvandringar, utställningar. Matambassadörerna från TV-serien och kokboken deltog i festivaler, lagade mat på scen och pratade mat, kultur och tradition. 
 
Längtan föddes att skapa en plats som skulle bli ett nytt landmärke för mat och gemenskap. Självklart ville vi vara i anslutning till Rosengård med alla dess matkulturer. Valet blev Botildenborg – då en fallfärdig herrgård på väg att rivas. Det tog sex år att förverkliga drömmen: tre år för fund raisning och tre år att bygga. I augusti 2019 kunde Botildenborg invigas med vackra lokaler för möten, matlagning och event samt en odling där vi både kunde odla vår egen mat, driva utbildningar och social verksamhet. En oas för mat, odling och gemenskap hade fötts!
 
Idag vibrerar Botildenborg av verksamhet. Resultaten är slående. Deltagare som kommer till Botildenborg får stärkt hälsa och framtidstro, i våra arbetsmarknadsprojekt lyckas vi matcha arbetslösa med jobb, kunskap om mat och livsmedel ökar genom våra utbildningar och kurser. Viktigast av allt – vi lär känna varandra och tar del av varandras bakgrunder. Tillsammans skapar vi en ny framtid.
 
Lena Friblick
Grundare Botildenborg

Lena friblick. Jens Nordström

Organisationen

Botildenborg är en hållbar gård och mötesplats mitt i Malmö. Genom mat och odling bidrar Botildenborg till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Botildenborg skapar arbete, kunskap och gemenskap genom sitt arbete.
 
Botildenborg består av de två organisationerna Xenofilia och Stiftelsen Botildenborg, båda grundade av Lena Friblick. Organisationerna samverkar under namnet Botildenborg som både är namnet på verksamheten och platsen!
 
Botildenborg har fått många utmärkelser bl.a. Skånes Gastronomipris för mångfald och dess grundare Lena Friblick har blivit utsedd till Årets Förebild av Diversity Index och till en av världens 50 främsta sociala innovatörer.

Xenofilia
2008 startade Lena Friblick företaget Xenofilia som verkar för social hållbarhet med mångfald i fokus. Verksamheter som Xenofilia utvecklat är bland annat Kryddor från RosengårdStadsbruk och Minnenas arv.


Stiftelsen Botildenborg
Genom Stiftelsen Botildenborg samverkar flera aktörer för att bidra till ett inkluderande samhälle. Företag, myndigheter, högskola och civilsamhälle arbetar aktivt för gemensamt bidra till arbetstillfälle, integration och en bra framtid för alla unga.

Styrelsen Stiftelsen Botildenborg

bottom of page