Botildenborgs Gård

Gården Botildenborg byggdes 1876 och marken har brukats sedan dess. När gården byggdes var Botildenborg en del av landsbygden, idag är gården en del av det urbana Malmö. Här driver vi en av landets största kommersiella stadsodlingar. Allt det vi lär oss omsätter vi till utbildningar och kurser så andra också kan odla i staden. Vårt mål är att öka den lokala matproduktionen i staden!

Odlingen

Botildenborg grönsaksodling är på 1500 kvadratmeter där vi odlar biointensivt med fokus på snabbväxande bladväxter. Vi har som ambition att introducera nya spännande grönsaker som vi vet att kockar efterfrågar. Varje år genererar ytan ca 6 ton mat.

Microgreens

Förutom frilandsodling driver vi också inomhus-odling där vi producerar microgreens och svamp. Microgreens är skott av olika frö som solros, rödbeta och ärtor. Skotten skördas efter tre veckor och innehåller en mängd mineraler och vitaminer.

Redskapen

Odlingen på Botildenborg går ett steg längre än ekologiskt! Vi odlar efter ekologiska principer men dessutom använder vi inga fossildrivna maskiner. Istället är vi med och testar och utvecklar verktyg som används för hand och batteri.

Kock+Bonde=Kärlek

I all vår odling planerar vi vi utifrån vad våra kockar och kunder vill ha. Det innebär att du som kock kan påverka valet av grönsaker och därmed din framtida meny

Samarbeten

Botildenborg samarbetar med fantastiska kockar och restauranger i hela Malmö med omnej, däribland MJ’s, Atmosfär, Grand i Lund m.fl.

Stadsbruk

Botildenborgs mål är att bidra till ökad lokal matproduktion i staden. På Botildenborg testar vi tekniker, affärsmodeller och nya metoder för att sedan sprida till andra. Genom vår modell Stadsbruk utbildar vi både städer, markägare och nya odlare i hela Europa med mål att sprida vår kunskap.
Läs mer om Stadsbruk.

Praktik

Varje tar vi emot upp till nio praktikanter som får lära sig odling i praktiken. Som praktikant blir du en del av Botildenborgs gemenskap och får vara med i planering, skörd, skötsel, försäljning och ekonomi. Är du intresserad av praktisera hos oss? Läs mer om Botildenborg’s internship.

Copyright © 2021 - Stiftelsen Botildenborg · Grafisk formgivning: The big plan · Webbutveckling: naabar