Människor

Ett av Botildenborgs mål är att bidra till social hållbarhet. I många år har Botildenborg arbetat för att lyfta mångfald, skapa gemenskap mellan olika grupper i samhället, stärka unga och bidra till att personer får arbete. Vårt sociala engagemang startade med verksamheten Kryddor från Rosengård då vi genom mat skapade inspiration, möten och vänskap. Kryddor från Rosengård blev både kokbok, TV-serie, matlagningskurser och event och förde samman människor från hela Malmö. Idag leder Botildenborg en rad verksamheter och projekt som har sitt ursprung i arbetet med Kryddor från Rosengård.

Vad är social hållbarhet på riktigt? Vi ser tre centrala delar för att uppnå ett socialt hållbart samhälle: att alla har ett arbete, känner gemenskap och upplever hopp.

Hur skapar vi social hållbarhet? Social hållbarhet skapas genom möten mellan människor. Genom att föra samman människor som annars ej träffas skapas nya nätverk, jobbmöjligheter, vänskap och förståelse. Som verktyg använder vi mat och odling för att utveckla lustfyllda och engagerade aktiviteter.

Växtplats Botildenborg

Arbetsmarknadsprojekt i samarbete med Malmö stad finansierat av Europeiska socialfonden.

eu_flagga2

Projektet erbjuder arbetsförberedelser och matchning inom kök, restaurang, odling och skötsel. Genom ett nära samarbete med företag för deltagare praktik som kan leda till arbete.

#min framtid

Ungdomsprojekt med syfte att lyfta unga och skapa möten med företag och näringsliv. Varje termin får en ny grupp ta del av programmet som även innehåller feriejobb på Botildenborg.

Projektet vänder sig till ungdomar på högstadiet och finansieras av Allmänna Arvsfonden.

Skolträgård

Barn från Malmös förskolor får möjlighet att komma till Botildenborgs skolträdgård för att träffa andra barn, uppleva natur och lära om mat och odling. Skolträdgården finansieras genom Råby Stiftelse, Malmö plantering- och försköningsråd och Sparbanksstiftelsen Finn.

Odla kompis

Genom Odla kompis för vi samman familjer från olika bakgrund som lär känna varandra genom att odla och laga mat tillsammans. Odla kompis finns både i Malmö och Genarp. Är du intresserad? Anmäl dig på info@botildenborg.se

Stipendiat

Varje år delar Stiftelsen Botildenborg ut ett stipendium till en ung person som med mod arbetar för att skapa en bättre framtid för alla unga. Stipendiet på 25.000 kr delas ut i samband med Malmö universitets Social Innovation Summit.

Huset Botildenborg

2019 – Emir Kamber Mujezinovic

Emir Kamber Mujezinovic får Stiftelsen Botildenborgs stipendium 2019 för sitt arbete och engagemang för att få barn att trivas i sina hem. Med lekfullhet, cirkulärt tänkande och mycket kärlek har Emir förverkligat ungas drömmar om vackra hem som skänker trygghet, ger stolthet och glädje. Grattis Emir!

2018 – Wala Habib

Wala Habib tilldelas Stiftelsen Botildenborgs stipendium 2018 för att hon med härlig, positiv energi och en stark vilja utmanar en viktig frågeställning; att unga tjejer ska få ta större plats i samhället. Läs pressmeddelandet.

2017 – Anton Daag

Anton Daag tilldelas Stiftelsen Botildenborgs stipendium 2017. Genom glädje och lek inspirerar Anton barn till att bli medvetna konsumenter – för ett hållbart samhälle.

2016 – Benaz Mohammed

2016 års stipendiat är Benaz Mohammed. Med en vilja och mod till förändring i samhället har Benaz arbetat med hållbarhet, delaktighet och jämställdhetsfrågor i Rosengård. Möt Benaz och se filmen om henne och hennes engagemang!

Copyright © 2017 - Stiftelsen Botildenborg · Grafisk formgivning: The big plan · Webbutveckling: naabar