Huset Botildenborg

Historia

Huset Botildenborg ligger lummigt inbäddat utmed inre Ringvägen i Malmö, som ett nav mellan Västra Skrävlinge kyrka, Islamic Center och bostadsområdena Rosengård och Almgården.

Det vackra herrgårdsliknande huset är ursprungligen en mangårdsbyggnad vid en bondgård. År 1860 ägdes gården av Jeppa Andersson som var gift med Boel, efter vilken Botildenborg ska ha fått sitt namn. 1933 köptes huset av Malmö stad. Två år senare startade Föreningen för ensamställda mödrar sin verksamhet i byggnaden.

Under senare delar av 1900-talet har byggnaden använts bland annat som förskola och Länkarna har också haft sin verksamhet i huset. Under många år stod huset tomt, men 2017 påbörjade vi en omfattande renovering. Huset kommer att inrymma Botildenborgs alla verksamheter. Här skapar vi Europas ledande plats för hållbarhet.

Fyra barn i en spjälsäng

Mödrahem

Föreningen för ensamställda mödrar som flyttade in sin verksamhet i Botildenborg 1935, verkade för att ensamstående mammor skulle ha en möjlighet att ta hand om sina barn. Under tidigt 1900-tal sågs det inte med blida ögon att få barn utanför äktenskapet. Många ensamstående kvinnor hade heller ingen möjlighet att försörja både sig själva och sitt barn, vilket fick till följd att de tvingades adoptera bort sina barn.

Prästen Hagbard Isberg som var med och grundade föreningen skriver i sin bok ”Så var det”: Hem för ogifta mödrar och deras barn var erforderliga, där mödrarna under god moderlig ledning under amningstiden skulle få sköta och amma sina barn och där deras ansvars- och pliktkänsla för barnen skulle få växa sig stark. När de lämnade ett dylikt hem, borde de hjälpas till ett arbete, som gjorde det möjligt för dem att behålla sin barn.
Under 1960-talet byggdes huset om till ett spädbarnshem, alltså ett barnhem. Verksamheten i spädbarnshemmet fortsatte fram till 1971 då den lades ner.

Barnen af Botildenborg – film i SVT

Huset Botildenborgs historia har blivit film. I dokumentären Barnen af Botildenborg skildras husets historia mellan 30-70-talen då det var ett mödra- och spädbarnshem. I filmen möter vi några av barnen och deras mammor och barnskötare.

Under 2015 visades filmen Barnen af Botildenborg i SVT. Filmen har producerats av Lena Friblick och Anneli Evers, Xenofilia, och är en samproduktion med Sveriges Television och Film i Skåne.

Kontakta gärna Botildenborg för visning av filmen.

Renovering av hus

Nytt liv

Huset Botildenborg har länge stått tomt, men nu väcks huset till liv igen. I januari 2017 påbörjades sanering från mögel och under sommaren samma år kunde vi påbörja renoveringen. Följ vårt arbete med huset på Instagram (botildenborg_rosengard) och Facebook. 

Copyright © 2017 - Stiftelsen Botildenborg · Grafisk formgivning: The big plan · Webbutveckling: naabar